Bliv
kontaktet

Dataetik i praksis

Den digitale transformation buldrer derud af både i den private og offentlige sektor. Vi når lige at indtage og forstå en ny slags teknologi, så melder den næste sig. Nu står den på kunstig intelligens, neurale netværk, avanceret nanobiologi, bioprint, genetic engineering førerløse biler og augmented reality og meget mere. Samtidig er mængden af indsamlede data om os og vores bevægelser i den digitale verden i eksplosiv vækst. Hvordan håndterer vi det? Hvordan udnytter vi alle mulighederne og potentialet samtidig med at vi beskytter persondata i fremtiden? Hvad skal der til for at supplere GDPR på den rigtige måde både for samfundet og for det enkelte menneskes rettigheder til egne data?

Rundt om i Europa ser vi initiativer omkring dataetik hos både private og offentlige aktører. Både i Danmark og i flere andre lande er der nedsat dataetiske kommissioner. Dataudviklerne er selv gået i spidsen med udformningen af et dataetisk løfte. Techgiganten Microsoft har gjort tillid og dataetik til et højt prioriteret fokusområde for de kommende år og understreger borgernes ret til egne data.

På den offentlige front ser vi digitaliseringsmodeller som den Hollandske eller Estiske med ”Privacy By Design” vinde frem, og senest har vi set et opgør med private forretningsmodeller i den model bystyret i Barcelona har fastlagt for anvendelse af data.

Mødeleder

Vi tror på at der er behov for en faciliteret diskussion om brugen af data i faste rammer. Derfor lancerer vi nu netværket her, som fast faciliteres af Altinget og Mandag Morgens egen strategidirektør og tidligere tværgående chefredaktør Lisbeth Knudsen.I Mandag Morgens nye praksisorienterede netværk for data etik, samler vi en række aktører og ledere fra private og offentlige organisationer, til at drøfte og udvikle rammen for den data etiske diskussion. Spørgsmål som ”hvad” og ”hvorfor” er allerede besvaret, og netværket vil i stedet løfte diskussionen – og se på hvordan man kan bruge dataetikken mere funktionelt både praktisk og strategisk. Hvordan håndterer vi dataetik i det offentlige og det private erhvervsliv? Hvem skal skabe de dataetiske retningslinjer – den enkelte virksomhed, kommunen eller staten? Hvordan følger dataetikken med til alle de nye teknologiske landvindinger?

Program

Tidligere begivenheder

Vis

12/10-2021

Rebecca Adler-Nissen, Professor ved Københavns Universitet | Thomas Lund-Sørensen, Direktør Center for Cybersikkerhed

Døgnmøde: Tech-policy, etik og sikkerhed

Netværkets årlige døgnseminar finder i år sted på Kragerup Gods på Vestsjælland mellem Kalundborg og Slagelse. I godsets særegne omgivelser får du gennem et døgn mulighed for at udvikle og styrke din ledelse. Mødet giver de bedste vilkår for at netværke på tværs og samtidig fordybe sig i de faglige oplæg, vi bringer i spil. 

På dagen gæstes netværket af Professor og politolog Rebecca Adler-Nissen, der flere gange har modtaget priser for sit grundige forskningsarbejde og benyttelsen af sociologiske metoder. Rebecca vil på dagen hjælpe os med en bedre forståelse af tech-policy begrebet, for på den vis at udvide diskussionen omkring rammesætningen for de data etiske retningslinjer.


På netværkets opfordring har vi desuden inviteret Thomas Lund-Sørensen, der som direktør i Center for Cybersikkerhed, vil kunne udfordre os på det sikkerhedsmæssige aspekt af data etik. Hvor ligger skellet mellem sikkerhed og datasikkerhed, trækkes linjen klarere op i arbejdet med cybersikkerhed, eller kan de to forliges? 

For at give de bedst mulige betingelser for netværk mellem med- og modspillere suppleres det faglige program med en lækker middag fra lokale råvarer i godsets spisestue, Blixen.

Kragerup Gods, Vestsjælland, kl. 8:00-10:30

10/12-2021

Christel Schaldemose, MEP (S) og gruppeformand for den socialdemokratiske delegation

Regulering af databrug og Kunstig intelligens

Hvem, hvordan og hvad, kan bruge, benytte og bedrive forretning på brugerdata? Det er et af de centrale spørgsmål, som optager arbejdet for vores pendanter i europaparlamentet. På formiddagens møde får vi besøg af Christel Schaldemose. Christel vil kickstarte diskssionen omkring kommisionens og parlamentets arbejde med regulering af kunstig intelligens og databrug. Christel præsenterer et helt særligt indblik dette arbejde qua sin post i det særlige udvalg for kunstig intelligens i en digital tidsalder (AIDA).

København K, kl. 9:30-12:30

3/2-2022

Mick Bundgaard Dige, Kontorchef, Digitaliseringsstyrelsens kontor for analyse og policy

En tur i spændingsfeltet mellem digitalisering af den offentlige sektor og dataetik

Når det kommer til digitaliseringen af den offentlige sektor, kan teknologien muliggøre løsningen af nogle af de store samfundsmæssige udfordringer indenfor blandt andet velfærd og klima. Og ofte går de gode digitale løsninger på tværs af den statslige-, kommunale-, og regionale sfære. Men hvis du teknologi skal gøre sig gældende i den offentlige sektor, kræver det også at sektoren evner et samarbejde med mindre og innovative virksomheder - der skal altså samarbejdes om digitale løsninger mellem den offentlige og private sektor. Og dét står Digitaliseringsstyrelsens kontor for analyse og policy for. 

Men implementeringen af nye teknologiske løsninger kræver også en stillingtagen til den etiske dimension. For mulighederne for øget anvendelse af teknologi og data rejser en række etiske dilemmaer. Derfor arbejder kontoret - blandt andet sammenspil med Dataetisk Råd -, hvordan den offentlige sektor kan arbejde med data, hvor gevinsterne for borgere, ressourcer, privatliv og tillid til den offentlige sektor går hånd i hånd. 

Så hvordan indarbejder Digitaliseringsstyrelsens kontor for analyse og policy de dataetiske dimensioner i deres arbejde? Dét - og meget mere - skal vi blive klogere på, når Mick Bundgaard Dige, Kontorchef, kommer på besøg i netværket. 

Altinget, Ny Kongensgade 10, 1472 København K, kl. 10:00-13:00

10/3-2022

Irina Shklovski, Professor, Københavns Universitet

Etik og design - fra menneske til værdier

Human-centered design har været et af tidens ultimative buzzwords, når det kommer til at udvikle teknologi etisk. Men mange af tidens problematiske algoritmer er netop blevet udviklet med mennesket i centrum. For måske er den menneskecentrerede innovation blot et buzzword for, at teknologien er designet brugervenligt. Og derfor kan man også overveje, om der er en overhængende fare for, at 'human-washing' kan blive et stigende udbredt fænomen. 

Men mens det er let at finde kritikpunkter i design med mennesket i centrum, er et alternativ måske et sværere påfund. Én løsning kan måske være det værdibaserede design, hvor teknologiens arkitekter designer efter et fast sæt af værdier. Selvom værdierne selektivt er blevet udvalgt af subjektive mennesker, hører der netop en transparens med, hvorfor man kan se, hvilke principper teknologien er udviklet efter - et af tidens store kritikpunkter. 

Til dagens møde skal vi diskutere og blive klogere på, hvordan det værdibaserede design måske kan imødekomme nogle at tidens største dataetiske udfordringer. Og i den forbindelse får vi besøg fra Irina Shklovski, Professor på Department of Computer Science på Københavns Universitet samt projektleder på EU-projektet VIRT-EU.

Altinget, Ny Kongensgade 10, 1472 København K, kl. 9:30-12:30

16/5-2022

Formiddagsmøde i København

Dato hermed fastlagt. Program følger. 

Altinget, Ny Kongensgade 10, 1472 København K, kl. 9:30-12:30

24/8-2022

Formiddagsmøde i København

Dato hermed fastlagt. Program følger. 

Altinget, Ny Kongensgade 10, 1472 København K, kl. 9:30-12:30

Er du interesseret?

Vi hører gerne om din profil og din interesse for Mandag Morgens netværk for Dataetik. Udfyld formularen her på siden for at blive kontaktet af os og høre mere om dine muligheder.

Vi sammensætter netværket ud fra forskellige profiler, så det består af en varieret sammensætning af relevante aktører på tværs af sektorer. Ved at udfylde dine oplysninger kan du derfor komme på en foreløbig liste over potentielle medlemmer.

Et medlemskab dækker 5 netværksmøder herunder et årligt døgnmøde. Deltagergebyret er kr. 19.995,- ex. moms for alle møderne inkl. fuld forplejning.


Accepter betingelser